Tumor Dojke

Jun 21, 2016
medicom

Tumor dojke je jedan od najvećih zdravstvenih strahova žene. Zu zebnju opravdava činjenicam da je rak dojke najčešća vrsta zloćudnog tumora koji se često razvija podmuklo, u formi bezvolnog tumora i bez subjektivnih tegoba. Broj oboljelih žena od ove bolesti svakim danom sve je veći, a žrtve s sve češće mlade osobe. Tumor dojke danas najveći je uzročnik smrtnosti žena.

Zašto pregled dojki ?

– Mnoge žene znaju koliko su važni redovni ginekološki pregledi, ali zaboravljaju na važnost pregleda dojki.

– Edukacija po pravilu treba da započinje u pubertetu sa prvom menstruacijom i izlučivanjem ženskih spolnih hormona.

– Dojke su simbol ženstvenosti i organ pristupačan samopregledu ali na žalost, iz prakse na našem podneblju imamo negativno iskustvo koje ukazuje da strah žene guši motiv za samopregledom.

– Inspekacija i palpacija dojki (samopregled) najvažniji je pedsuslov za rano oktrivanje tumora i njegovo uspješno liječenje.

– Cjelokupan pregled kod doktora podrazumjeva uzimanje porodične anamneze te detaljan pregled obje dojke i pazušnih jama u različitim položajima, pregled ultrazvukom i memografijom.

– Otkriće “KVRŽICE” u dojci ne mora biti zločudno, ali moramo sumnjati dok dijagnostičkim postupcima ne dokažemo suprotno.

– Medicinska saznanja omogućuju da je na vrijeme dijagnosticiran tumor u početnoj fazi izljećiv i imajući to u vidu, žene bi trebale dolaziti na kontrolne preglede dojki zamjenjujući strah naukom o preventivnim pregledima dojki.

1 Comment. Leave new

Mr WordPress
June 21, 2016 9:10 pm

Hi, this is a comment.
To delete a comment, just log in and view the post's comments. There you will have the option to edit or delete them.

Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *